Beste,
Moleculaire Gastronomie, ooit al eens van gehoord? In de moleculaire gastronomie wordt gezocht naar de processen die zich bij het bereiden van vlees afspelen, en de omstandigheden waarbij ze plaatsvinden. Zo bestaat het spierweefsel in vlees uit eiwitten die bij temperaturen boven 60°C denatureren en korrelig worden, en geen sappen meer vast kunnen houden. De kerntemperatuur van een mooie roze biefstuk mag daarom niet boven die 60°C uitkomen.
Het bindweefsel in vlees wordt echter pas zacht bij temperaturen boven 90°C. Pas dan wordt het stijve collageen omgezet in het zachte gelatine. En de Maillard reactie die voor een smakelijke bruine korst zorgt, vindt pas plaats boven 140°C. Die kennis wordt bij het moleculaire koken gebruikt om voor elke vleessoort de juiste bereidingswijze te kiezen. Biefstuk, dat rijk is aan spierweefsel en arm aan bindweefsel, moet bij lage temperatuur bereid worden.
Dat kan door het te vacumeren en zeer lang (drie dagen) in een waterbad op 50°C te verwarmen (sous vide). Enzymen in het vlees zijn dan in staat om de lange eiwitketens in kortere ketens te splitsen, wat de malsheid van het vlees ten goede komt. Daarna kan het vlees kort gebraden worden om een bruine korst te laten ontstaan.
Eiwitten zijn erg belangrijk voor het menselijk lichaam omdat ze betrokken zijn bij veel regelprocessen.
Alle enzymen zijn eiwitten. Enzymen maken bijvoorbeeld de spijsvertering mogelijk, doordat het stoffen zoals zetmeel helpt afbreken. Antilichamen (afweerstoffen) zijn eiwitten. Veel hormonen zijn eiwitten, zoals insuline. Eiwitten spelen een rol bij het transport van stoffen in het bloed en in de cel. Hemoglobine is hier een voorbeeld van. Hemoglobine vervoert zuurstof vanuit de longen naar de cellen. Sommige cellen bevatten ’receptoreiwitten‘. Daaraan kunnen bepaalde stoffen zich hechten. Deze eiwitten spelen zo een rol bij de overdracht van signalen.
Er wordt veel onderzoek naar eiwitten gedaan maar daarvoor hebt u wel een zuiver eiwit nodig. Dit kunt u verkrijgen door FPLC (Fast Protein Liquid Chromatography). Mogelijk dat u meerdere zuiveringen uit moet voeren voordat u een zuiver eiwit heeft.
Mocht u, naar aanleiding van onze nieuwsbrieven vragen hebben, neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
Team Separations Analytical Instruments B.V.
Marc, Sandra, Martijn & Martijn
|