Nieuwsbrief juni

Separations Analytical Instruments B.V. Nieuwsbrief juni 2022

Beste,

Sylverstergas werd ontdekt in het begin van de 17e eeuw door de Brusselaar Jan Baptista van Helmont. Hij stelde vast dat na verbranding van houtskool in een gesloten kom, de restmassa kleiner was dan de oorspronkelijke massa. Zijn conclusie was dat het verschil veranderd was in een wilde geest (toen spiritus sylvestre genoemd) of gas. Tegenwoordig kennen wij het als koostofdioxide.

Koolstofdioxide, kooldioxide, ook koolzuurgas, in de 19e eeuw ook koolstofzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO2. In zuivere toestand is het een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt.

Koolstofdioxide bestaat uit een centraal koolstofatoom waaraan met dubbele bindingen twee zuurstofatomen zijn gebonden. Derhalve komt koolstof hier voor in zijn hoogste oxidatietoestand (+IV). Koolstofdioxide wordt gevormd bij de volledige verbranding van koolstof of koolstofhoudende verbindingen.

Bij afkoeling tot −78 °C gaat koolstofdioxide direct over (rijpt) in de vaste aggregatietoestand: droogijs of koolzuursneeuw genoemd. Vaste koolstofdioxide ziet er ongeveer uit zoals ijs gevormd uit water. Bij een normale luchtdruk smelt droogijs niet als het verwarmd wordt, maar het sublimeert (verdampt) direct terug naar de gastoestand. Pas boven een druk van 5,2 bar smelt droogijs bij −56 °C en komt het in de vloeibare fase zonder direct een gas te vormen. Als men bij 15 °C de druk verhoogt tot boven de 50 bar, wordt koolstofdioxide vloeibaar. Vloeibare koolstofdioxide is een uitstekende mobiele fase in de vloeistofchromatografie.

 

Mocht u, naar aanleiding van onze nieuwsbrieven vragen hebben, neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.

Team Separations Analytical Instruments B.V.

Marc, Sandra, Martijn & Martijn

 

Supercritical Fluid Chromatography

Superkritische vloeistofchromatografie (SFC) is een vorm van normale-fasechromatografie die een superkritische vloeistof zoals koolstofdioxide als mobiele fase gebruikt. Het wordt gebruikt voor de analyse en zuivering van thermisch labiele moleculen met een laag tot matig molecuulgewicht en kan ook worden gebruikt voor de scheiding van chirale verbindingen. Principes zijn vergelijkbaar met die van hogedrukvloeistofchromatografie (HPLC), maar SFC gebruikt meestal koolstofdioxide als de mobiele fase.

SFC wordt in de industrie voornamelijk gebruikt voor de scheiding van chirale moleculen en gebruikt dezelfde kolommen als standaard HPLC-systemen. SFC wordt nu algemeen gebruikt voor achirale scheidingen en zuiveringen in de farmaceutische industrie.

 

Net als bij HPLC gebruikt SFC een verscheidenheid aan detectiemethoden, waaronder UV/VIS, massaspectrometrie, FID (in tegenstelling tot HPLC) en verdampingslichtverstrooiing.

Met het SFC systeem heeft u een flexibel analytisch systeem en maakt met meerdere oplosmiddelopties een snelle screening mogelijk van een reeks kolommen met verschillende oplosmiddelomstandigheden, volledig automatisch. Het systeem heeft een optie voor maximaal drie kolomovens met elk tien kolommen van volledige grootte; elk met aparte temperatuurregeling, ideaal voor het combineren van chirale en achirale SFC in één systeem.

De geïntegreerde back pressure regulator is de beste oplossing voor het handhaven van superkritische omstandigheden met drukschommelingen zo laag als 1,5 psi piek-tot-piek. Dynamische regeling maakt modificatiegradiënten mogelijk zonder veranderingen in de tegendruk die op de kolom wordt toegepast. De respons is snel en nauwkeurig en zorgt voor stabiele basislijnen, zelfs voor analyse op sporenniveau.

Detectie

Een ruime keuze aan detectoren is beschikbaar voor analytisch SFC zoals een Fluorescentie detector, UV/VIS, PDA, CDl, ELSD, FID en single quad MS.

 

SFC schaalt gemakkelijk op van analytisch naar preparatief, methodeoverdracht is eenvoudig en robuust voor zowel chirale als achirale monsterzuivering.

 

Voordelen

Hoge oplosbaarheid en lage viscositeit

Grotere oplosbaarheid en lagere viscositeit dan vloeistoffase-HPLC voor snellere kolomequilibratie, snellere scheidingen en hogere productiviteit.

 

Brede moleculaire structuurdekking

Toepasbaar op een breed scala aan moleculaire structuren met een breed scala aan polariteiten van sterk hydrofoob tot sterk hydrofiel.

 

Milieuvriendelijk

SFC gebruikt 'groene' scheidingsoplosmiddelen - meestal CO2 met alcoholische modificatoren - die veel groener zijn dan andere oplosmiddelen die over het algemeen in HPLC worden gebruikt.

 

Kostenefficiënt

Drastische verlaging van de kosten van oplosmiddelen voor zowel aankoop als verwijdering.

 

Flexibel

Door simpelweg de koeling en de BPR uit te schakelen kan het systeem als een gewone HPLC fungeren

Back to the newsoverview