Nieuwsbrief maart

Separations Analytical Instruments B.V. Nieuwsbrief februari 2022

Beste,

Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de Maagd), die de beschermgodin was van de stad Athene, op de Akropolis van Athene. De tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode van de vijfde eeuw v.Chr. De tempel stond ook symbool voor de hegemonie van Athene, nadat het zich had hersteld van de verliezen tijdens de Perzische Oorlogen.

Het Parthenon is een Dorische tempel, al zijn er ook enkele Ionische elementen (de vier kolommen) en in de Opisthodomos) en heeft het aan voor- en achterzijde acht kolommen in plaats van de gebruikelijke zes. De tempel is een zogenaamde peripteros, dat wil zeggen dat hij aan alle kanten door kolommen omgeven is.

De verhouding van de kolommen van de buitenste colonnade is 8 x 17 en deze telt in totaal 46 kolommen. De kolommen hebben een diameter aan de voet van 1,9 m, zijn opgebouwd uit 10 à 12 kolomtrommels en zijn ca. 10,4 m hoog. De kolommen zijn met een aantal slimme verfijndheden opgesteld voor een optimaal optisch effect. Ze hebben een lichte curve (een zogenaamde entasis): op ongeveer een derde van hun hoogte zijn ze 2 cm dikker. De kolommen hellen ook iets naar binnen, en de hoekkolommen hellen zowel vanaf de lange als vanaf de korte kant van de tempel iets naar binnen. Ter compensatie zijn ze 2,5% breder.

U zult zich waarschijnlijk afvragen : waarom hebben we het in deze nieuwsbrief over de architectuur van het Parthenon? Dat zullen we u uitleggen. De overeenkomst tussen het Parthenon en onze hedendaagse Chromatografie zijn “Kolommen”.

Separations heeft een scala van kolommen in het assortiment. Hierover kunt u lezen verderop in deze nieuwsbrief.

 

Mocht u, naar aanleiding van onze nieuwsbrieven vragen hebben, neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op.


Met vriendelijke groet,

 

Team Separations Analytical Instruments B.V.

Marc, Sandra, Martijn & Martijn

 

Kolommen

Wij hebben in onze vorige nieuwsbrief de diverse scheiding methodes besproken. Uiteraard is het net zo belangrijk om daarbij de juiste kolom te kiezen. Daarbij moet u letten op de eigenschappen van een kolom.

EigenschapInvloed op de scheiding
Kolomdiameter Kolommen met een kleine diameter geven smallere en hogere pieken dan kolommen met een grote diameter. Daardoor is de detectielimiet lager. Kolommen met een kleine diameter zijn geschikt voor monsters waarin de concentratie van de te analyseren stof laag is. Als de concentratie van de te analyseren stof hoog is kan beter een kolom met een grote diameter gebruikt worden omdat anders overbelading van de kolom op kan treden.
Kolomlengte Een lange kolom geeft een betere scheiding dan een korte kolom. Daarom zijn lange kolommen geschikt voor monsters die veel verschillende componenten bevatten of wanneer er twee componenten met een klein polariteitsverschil gescheiden moeten worden.
Deeltjesgrootte Een kolom met kleine deeltjes geeft een betere scheiding, maar ook een hogere druk en is dus niet geschikt voor hoge flows. Kolommen met grote deeltjes zijn vooral geschikt wanneer snelheid belangrijker is dan een goede scheiding en voor preparatieve chromatografie.
Pakkingsmateriaal Een C18 kolom is minder polair dan een C8 kolom en heeft dus meer interactie met apolaire moleculen. C8 en C4 kolommen zijn geschikt voor polaire monsters zoals bijvoorbeeld peptiden.

Wordt de kolom zo groot dat deze niet standaard gepakt geleverd wordt dan kunnen we u ook voorzien van bulk pakkingsmateriaal waarmee u zelf u kolom kunt pakken.

 

Welke kolom voor u geschikt is? Daarover geven wij graag advies. Wij leveren kolommen en bulk van Knauer, Shodex, Macherey-Nagel en Kromasil.

Back to the newsoverview